poniedziałek, 8 października 2012

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką



" W tym roku kruche ciasto wystąpiło już u mnie w połączeniu chyba ze wszystkimi owocami. Przyszła też i pora na śliwki. Na wierzch dałam naprawdę dużo kruszonki, żeby fajnie chrupała podczas zajadania. Efekt wyszedł bardzo smaczny:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. cukru
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • ok. 2 łyżek śmietany kwaśnej
  • ok. 700 g śliwek

Kruszonka:
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 112 g masła
  • 6 łyżek cukru

Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Masło do kruszonki rozpuścić, dodać do mąki i cukru. Wymieszać tworząc grudki, wstawić do lodówki. Można również przygotować kruszonkę z miękkiego masła, rozcierając je palcami razem z mąką i cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie foremki 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć połówki śliwek skórką do dołu, posypać dużą ilością kruszonki. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut w 180 st. C.

/Przepis własny/

36 komentarzy:

  1. Ciacho obłędnie smakowite! Nigdy nie dodawałam mąki ziemniaczanej do tego rodzaju ciasta....

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciasto! kocham kruche a ze śliwkami darzę szczególnym sentymentem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam Twoje ciacha z dodatkiem owocow! :)
    Kolejny super sliwkowiec!

    Pycha!
    Milego dnia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze ciasto, trzeba korzystać póki jeszcze śliweczki są.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się niezwykle apetycznie. Uwielbiamy śliwki, a tym bardziej pod kruszonką :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. nie bylo jeszcze kruchego z mango ;p

    a ze sliwkami to moj hit

    OdpowiedzUsuń
  7. W zeszły weekend robiłam podobne...śliwki najlepiej smakują mi na kruchym cieście z kruszonką. Cudowna słodkość!

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham oglądac twoje ciacha! Aguś obłędne:):):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciasta, są proste, a jednocześnie tak cudne w smaku, że nie mają sobie równych :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mama takie uwielbia, muszę jej zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne! Po prostu rewelacja!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe. Ja jakoś za dużo kruchych nie robiłam w tym roku, ale kilka się pojawiło. Chociaż chyba ze śliwkami nie było (albo nie pamiętam)

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię takie ciacha :) i ta gruba warstwa kruszonki... mniam!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkie Twoje kruche ciasta, są znakomite i piękne i oczywiście wyglądają przepysznie !!!
    Ze śliwkami i kruszonką, to już poezja :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I znów zaglądam, a tu pyszne ciasto. Nie nadążam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja to w tym roku szczególnie rozsmakowałam się w kruchym cieście i ciągle mam ochotę właśnie na takie wypieki. Wielkie dzięki za odwiedziny i uściski dla wszystkich:)

    OdpowiedzUsuń
  17. :) wlasnie zaczelam wszystko mixowac a tu nie mam maki ziemniaczanej :/ czy moge bez ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto przepyszne, szybko się wyrabia a podczas pieczenia unosi się cudny zapach.:)Skusiłam się i smak okazał się pozytywną niespodzianką:)Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy1 - pewnie już za późno na odpowiedź, ale tak, można:)
    Anonimowy2 - dziękuję i cieszę się, że smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  20. jajka cale czy tylko zoltka?

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie się piecze. Niestety po dodaniu 2 jajek i śmietany ciasto stało się tak strasznie klejące, że musiałam dodać dodatkowej mąki pszennej by dało się w ogóle zagnieść. Zobaczymy co będzie po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam,
    Właśnie wypróbowuje przepis, jaką konsystencję ma mieć masa ciastowa, bo moja jest jakaś lepka.... dodałam wszystko w takiej ilości jak pisze. I jeszcze jedno pytanie na jakim poziomie w piekarniku piec i czy góra i dół czy może tylko jedno z dwóch???

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja nie dodawałam śmietany, po prostu to czuć pod rękami czy ciasto jest elastyczne (różna mąka różnie wchłania mokre składniki:)wiec w moim przypadku mąka pełnoziarnista nie potrzebowała dodatkowego składnika w postaci śmietany..Zaraz będzie się piekło; )

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam,
    wygląda super, ale ciasto rzeczywiście papka nie ma mowy o rozwałkowaniu za mało mąki coś jest nie tak w tym przepisie. Proszę o informację może ktoś robił czy tylko pisze jak ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto wyszło super. Robiłam z mąki tortowej, bo taką miałam. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasto rozstarłam przy pomocy noża na blaszce.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto pycha dwa dni temu upieklam, rewelacja, dzisiaj już w piecu jest następne 😁😋

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziś robię wygląda pysznie😋

    OdpowiedzUsuń